Yleisin tapa laittaa sinisimpukoita lienee
keittää ne valkoviinissä. Pohjoismaissa
vain usein tuntuu siltä, ettei hyvää ainetta kannata haaskata kiehuttamalla
makuaineet (ja hieman muutakin) taivaan tuuliin, niinpä simpukat on tullut
kokattua useammin chilitomaattikastikkeessa tai (vehnä)oluessa. Chiliin palaan
myöhemmin, nyt on olutreseptin vuoro, kun tuli juuri kokeiltua sitä taas hieman
uudella tavalla.
Pääruuaksi simpukoita kannattaa varata noin
700-800g henkeä kohti, alkupalaksi yksi kilo riittää kolmelle tai neljälle
ruokailijalle. Ensin simpukat pitää puhdistaa, helpoiten käy hyvin hiljakseen
juoksevan hanaveden alla tylsällä veitsellä (Murphyn laki: mitä pienemmät
simpukat sitä puhtaampia) – rapsuttaminen pitää tehdä huolella, jotta syntyvä
liemi olisi mahdollisimman maistuvaa, eivätkä hampaat katkea kiviin tai keittämisen
aikana irroneisiin merirokkoihin. Samalla simpukoiden kunto pitää testata: vain
kiinni olevat tai kopautettaessa kuortaan kiinni yrittävät voi laittaa
kypsentymään. Muut pitää heittää pois.
Kiloa kohti simpukoita yksi keskikokoinen
sipuli ja yksi valkosipulinkynsi pieneksi silpuksi ison kattilan pohjalle
hautumaan pehmeäksi 2 rkl voita kanssa. Joissakin resepteissä mainitaan tähän
kohtaan myös yksi varsisellerin varsi. Ei ole koskaan tullut käytettyä tähän,
joten en voi sanoa kannattaako…
Kun sipulit (ja sellerinvarret) ovat
pehmenneet, lisää puolikkaan sitruunan mehu, 2 tl suolaa, jonkin verran
mustapippuria ja, jos tuoreita yrttejä ei ole, kuivaa persiljaa reippaasti,
vähän basilikaa sekä ripaus timjamia, sekä 3-4 dl vehnäolutta (jos
pikkupulloissa olisi, se olisi juuri sopiva). Aika monet reseptit antavat tässä
esimerkkinä Hoegaardenin. Mielestäni sen voimakas koranterin maku ei kuitenkaan
ole parhaimmillaan simpukan kanssa – saksalainen perus-weissbier (ja mielummin vielä kristallklar
kuin hiivainen hefe, sanoisin) on
erinomainen tässä. Ja yllättävää kyllä, alkoholiton vehnäolut sopii tähän
erinomaisesti – tuli kokeiltua täällä Norjassa, kun alkoholiton olut on aika
lailla alkoholillista halvempaa.
Tässä vaiheessa kannattaa laittaa levy aika
kovalle, ja kun liemi kiehuu, kaadetaan simpukat sekaan. Kansi päälle, että
nesteen päälle jääneet simpukat kypsyvät höyryssä. Noin kolmen minuutin
kohdalla kannattaa kantta raottaa ja sekoittaa reippaasti – sitten taas 2-3
minuuttia kovalla lämmöllä kiehutusta ja simpukat ovat valmiit. Jos tuoreyrttejä on, nitä kannattaa nyt
lisätä: siis hieman timjamia, hieman basilikaa, ja reilu kourallinen
hienonnettua persiljaa. Homma sekaisin ja kattila pöytään – tai sitten simpukat
voi jo valmiiksi jakaa lautasille. Vain
itsestään aukeavat voi syödä. Kastiketta kannattaa jakaa myös lautasille, mutta
ei liikaa – jos sitä sattuisi jäämään yli, sen pohjalta saa maailman
maistuvimman risottopohjan tai pastakastikkeen alustan.
Tuoretta, suhteellisen vaaleaa leipää
kannattaa olla reilusti tarjolla tämän ruuan kanssa. Itsetehty patonki epäilemättä toimisi hyvin.
Ruokajuomaksi sopii aikuisille luontevasti venhäolut – nyt ehkäpä dunkel -tyyppinen. Poreileva
mineraalivesi tai alkoholiton inkivääriolut maistuu myös.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti