tiistai 25. maaliskuuta 2014

Sinisimpukoita vehnäoluessa

Yleisin tapa laittaa sinisimpukoita lienee keittää ne valkoviinissä.  Pohjoismaissa vain usein tuntuu siltä, ettei hyvää ainetta kannata haaskata kiehuttamalla makuaineet (ja hieman muutakin) taivaan tuuliin, niinpä simpukat on tullut kokattua useammin chilitomaattikastikkeessa tai (vehnä)oluessa. Chiliin palaan myöhemmin, nyt on olutreseptin vuoro, kun tuli juuri kokeiltua sitä taas hieman uudella tavalla.

Pääruuaksi simpukoita kannattaa varata noin 700-800g henkeä kohti, alkupalaksi yksi kilo riittää kolmelle tai neljälle ruokailijalle. Ensin simpukat pitää puhdistaa, helpoiten käy hyvin hiljakseen juoksevan hanaveden alla tylsällä veitsellä (Murphyn laki: mitä pienemmät simpukat sitä puhtaampia) – rapsuttaminen pitää tehdä huolella, jotta syntyvä liemi olisi mahdollisimman maistuvaa, eivätkä hampaat katkea kiviin tai keittämisen aikana irroneisiin merirokkoihin. Samalla simpukoiden kunto pitää testata: vain kiinni olevat tai kopautettaessa kuortaan kiinni yrittävät voi laittaa kypsentymään. Muut pitää heittää pois.

Kiloa kohti simpukoita yksi keskikokoinen sipuli ja yksi valkosipulinkynsi pieneksi silpuksi ison kattilan pohjalle hautumaan pehmeäksi 2 rkl voita kanssa. Joissakin resepteissä mainitaan tähän kohtaan myös yksi varsisellerin varsi. Ei ole koskaan tullut käytettyä tähän, joten en voi sanoa kannattaako…


Kun sipulit (ja sellerinvarret) ovat pehmenneet, lisää puolikkaan sitruunan mehu, 2 tl suolaa, jonkin verran mustapippuria ja, jos tuoreita yrttejä ei ole, kuivaa persiljaa reippaasti, vähän basilikaa sekä ripaus timjamia, sekä 3-4 dl vehnäolutta (jos pikkupulloissa olisi, se olisi juuri sopiva). Aika monet reseptit antavat tässä esimerkkinä Hoegaardenin. Mielestäni sen voimakas koranterin maku ei kuitenkaan ole parhaimmillaan simpukan kanssa – saksalainen perus-weissbier (ja mielummin vielä kristallklar kuin hiivainen hefe, sanoisin) on erinomainen tässä. Ja yllättävää kyllä, alkoholiton vehnäolut sopii tähän erinomaisesti – tuli kokeiltua täällä Norjassa, kun alkoholiton olut on aika lailla alkoholillista halvempaa.

Tässä vaiheessa kannattaa laittaa levy aika kovalle, ja kun liemi kiehuu, kaadetaan simpukat sekaan. Kansi päälle, että nesteen päälle jääneet simpukat kypsyvät höyryssä. Noin kolmen minuutin kohdalla kannattaa kantta raottaa ja sekoittaa reippaasti – sitten taas 2-3 minuuttia kovalla lämmöllä kiehutusta ja simpukat ovat valmiit.  Jos tuoreyrttejä on, nitä kannattaa nyt lisätä: siis hieman timjamia, hieman basilikaa, ja reilu kourallinen hienonnettua persiljaa. Homma sekaisin ja kattila pöytään – tai sitten simpukat voi jo valmiiksi jakaa lautasille.  Vain itsestään aukeavat voi syödä. Kastiketta kannattaa jakaa myös lautasille, mutta ei liikaa – jos sitä sattuisi jäämään yli, sen pohjalta saa maailman maistuvimman risottopohjan tai pastakastikkeen alustan.

Tuoretta, suhteellisen vaaleaa leipää kannattaa olla reilusti tarjolla tämän ruuan kanssa.  Itsetehty patonki epäilemättä toimisi hyvin. Ruokajuomaksi sopii aikuisille luontevasti venhäolut – nyt ehkäpä dunkel -tyyppinen. Poreileva mineraalivesi tai alkoholiton inkivääriolut maistuu myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti